Artikeln publicerades 16 januari 2023

Årets utmärkelser 2022

Guldmedalj med siffran 1

Nu presenterar vi stolt Begripsams välförtjänta utmärkelser 2022!

Årets expert

Annika Johansson

Annika är klok, rak och tydlig och väcker insikter hos både kunder och oss på Begripsam. Annika deltar ofta i våra utvärderingar och genom sina egna erfarenheter bidrar hon till ökad förståelse för hur det kan vara att ha kognitiva svårigheter. När Annika deltar i våra aktiviteter blir resultatet enkelt, begripligt och värdefullt.
Annika är medlem i föreningen Begripsam.

Årets kund

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad har under året satsat på att öka tillgängligheten både digitalt och fysiskt. Med utbildning i digital tillgänglighet för bland annat systemförvaltare lärde de sig att granska interna system. Stadsbiblioteket i Sundbyberg samt biblioteket i Hallonbergen (i samarbete med Solna stadsbibliotek och Bergshamra bibliotek) har fått nya kunskaper om kognitiv och fysisk tillgänglighet både genom fysiska inventeringar och utbildningar.

Årets projekt

DigiSen

Projektet DigiSen drivs av PRO i Kalmar. Under 2022 har projektet bland annat samarbetet med Rättviks kommun och Digidel-centret i Rättvik. Tillsammans med pensionärer i projekt DigiSen utforskar kommunen hur en kontinuerlig användarmedverkan skulle kunna etableras. Syftet är att säkerställa att kommunens e-tjänster är begripliga och enkla att använda. Ju fler som klarar av att lösa ärenden digitalt, desto effektivare kan kommunen använda sina resurser.

Projekt DigiSen, PRO Kalmar, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Årets udda uppdrag

Föreläsning i Korea

Begripsams vd Stefan Johansson deltog i konferensen International Disability Employment Forum i Korea. Han talade om "Lived experience of disability is a valuable resource and can be a job."
Det vill säga att egen erfarenhet av funktionsnedsättning är en värdefull tillgång som kan bli till ett jobb.

Årets webbuppdrag

Mitt val - Studieförbundet Vuxenskolan

Vårt samhälle ska vara tillgängligt för alla. Det är viktigt för att demokratin ska fungera bra. Därför har Begripsam tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan utvecklat spelen ”Gissa partiet” och ”Vem bestämmer” för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Spelen handlar om att rösta, om de olika valen i Sverige och om att säga sin åsikt.

Mitt Val.nu, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Årets överraskning

Utvecklare på CAB Group

CAB Group samarbetar med Stadsmissionen i Örebro i vårt gemensamma projekt Hemlös men inte rådlös. CAB Groups beslut att låta anställda få lägga en dag per år på välgörande ändamål blev en glad överraskning för oss när en grupp utvecklare på företaget valde att bidra till projektet Hemlös men inte rådlös!

Under en hel dag samarbetade vi för att utveckla en digital lösning som ger stöd för personer i hemlöshet.

Örebro Stadsmission, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
CAB Group, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Årets bubblare

Inera och 1177

Med stort engagemang strävar Inera och 1177 mot god tillgänglighet. De är nyfikna och intresserade av att förstå vad det innebär att ha en funktionsnedsättning, i användandet av digitala vårdtjänster.

Hela organisationen utbildas och nya arbetssätt för att inkludera användare i designprocessen är på väg att introduceras.

Årets citat

”Det är lättare när texten delas upp tydligare, efter punkt. Det blir lättare att betona och lättare att hålla koll på var man är i texten. Om det är lättare att läsa slipper man gå tillbaka flera gånger, då har man ett bättre flyt och förstår bättre.”

Sagt av en deltagare i vårt projekt som undersökt om frasanpassat radfall fungerar bättre eller sämre än vanliga rader i lättlästa texter. Projektet gjordes på uppdrag av Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM och redovisas våren 2023.