Artikeln publicerades 3 mars 2023

Mobilen = fjärrkontroll till tv:n = ökad digitalisering

Anita sitter med en fjärrkontroll. En person i bakgrunden.

Kunskapsspridning i vardagsrummet? Ja, så jobbar projektet DigiSen!

Igår hade vi ett nytänkande och lärorikt möte. Syftet var både att få fler att bli mer digitala och att öka kunskapen om hur man använder mobilen som fjärrkontroll.

I PRO:s projekt DigiSen undersöker vi hur fler kan bli del av det digitala samhället. En fråga vi klurat på var: skulle tv:n kunna vara en nyckel?

Igår åkte vi därför hem till Anita, PRO:are och medlem i Föreningen Begripsam, och träffade medlemmar från PRO Tyresö. Vi fikade med gofika och presenterade oss för varandra. Runt bordet satt Gunilla, Bert, Ann, Ingemar, Anita, Terese från Digidel, Rasmus från DigiGuiden, Gustaf som är digital fixare i Tyresö kommun samt Tommy och Karin från Begripsam.

Även om alla är digitala och använder mobilen för att betala räkningar, kolla busstider och köpa biljetter exempelvis använder de dock inte sin mobil när de tittar på tv.

Tydligare tal i SVT Play

Tv och framförallt SVT har ofta en central roll i många seniorers liv. Även om många äldre har svårt att höra vad som sägs i programmen. Bakgrundsljuden stör och dialogen försvinner ofta. Men det är ljudproblem som faktiskt är onödiga. För det finns en - ganska - enkel lösning, i alla fall för SVT:s program: tjänsten Tydligare tal i SVT Play. Med Tydligare tal sänks bakgrundsljuden i programmet och dialogen hörs tydligare.

Casta program från mobilen till tv:n

I DigiSen vill vi öka kunskapen om tydligare tal. Och på köpet öka den digitala kunskapen och tryggheten! Så uppdraget för eftermiddagen var att casta ett program från SVTplay-appen i telefonen till Anitas tv. Vi klämde ihop oss i vardagrsummet, laddade med mobilen i handen.

Karin började med att förklara hur man använder mobilen som fjärrkontroll. Sedan fick alla prova att casta ett program till tv:n och ställa in Tydligare tal och undertexter. Och vi laborerade med att höja och sänka ljudet med mobilen. Plötsligt hade alla sin egen mobil som fjärrkontroll!

Succé

Det blev succé! Innan vi skildes stod det redan klart att Ann ska köpa en chromecast och ta hjälp av Gustav på kommunen för att installera den. Anita, Bert och Ingemar som redan har en chromecast ska börja använda sina mobiler som fjärrkontroll. Och Gunilla som har en Apple TV ska använda AirPlay, som fungerar likadant som Chromecast.

Med sig hem fick alla den rykande färska DigiGuiden ”SVTplay” i A4-format. Perfekt med en instruktion på papper, tyckte alla. Det gör det lättare att på egen hand göra om det som vi gjorde tillsammans hemma hos Anita.

Vi konstaterar nu att seniorer + PRO + DigiGuiden + kommunal digital fixare + gofika skapar både ökad digital delaktighet och ger kunskap för att kunna höra vad som sägs i SVT:s program.

Tack Anita för att du generöst öppnade ditt hem! Vi lärde oss massor och byggde viktiga nätverk. Nu klurar vi i projekt DigiSen tillsammans med Digidel och Digiguiden, vidare på hur vi bäst tar detta vidare.

Berättat av Karin Ekelund Malmros och Karin Forsell


Fakta

I SVT Play-appen kan du använda tjänster som Tydligare tal och undertexter.

När du castar ett program från SVT Play-appen i telefonen till din tv använder du din mobiltelefon som en fjärrkontroll.

Du behöver

  • Tv med HDMI-kontakt
  • Chromecast
  • Wifi
  • Mobil
  • Appen Google home
  • Appen SVT Play

Information om tydligare tal på SVT Play, öppnar SVT Play i nytt fönster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om SVT:s tillgänglighetstjänster, öppnar i nytt fönster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.