- Startsida
- Forskning
- Svenskarna med funktionsnedsättning och internet, SMFOI
- Pressmeddelande SMFOI: Ny rapport avslöjar skillnader i digital delaktighet – dags att agera för ett inkluderande digitalt samhälle
Pressmeddelande SMFOI: Ny rapport avslöjar skillnader i digital delaktighet – dags att agera för ett inkluderande digitalt samhälle
Sedan 2017 har Begripsam undersökt hur personer med funktionsnedsättning använder internet. Arbetet sker i samarbete med Centrum för Klinisk Forskning i Dalarna inom ramen för forskningsprogrammet CoDeAc.
Vi presenterar nu rapporten från den senaste undersökningen, Svenskarna med funktionsnedsättning och internet (SMFOI) 2023.
SMFOI 2023 visar att skillnaderna i användning av internet mellan personer med och utan funktionsnedsättning har minskat på vissa områden och kvarstår på andra, men att många fortfarande möter svårigheter med komplexa digitala tjänster.
– Hur vi än mäter så är nätet svårare för många personer med funktionsnedsättning än för personer utan funktionsnedsättning. Ett underbetyg för dem som bestämmer hur det digitala samhället ska utformas och vilka resurser som investeras i god design, säger Stefan Johansson, VD för Begripsam, forskare och teknologie doktor i kognitiv tillgänglighet.
Man kan vara digitalt inkluderad och exkluderad samtidigt
Tidigare konstaterades att människor antingen är digitalt inkluderade eller inte. Men nu har den bilden blivit mer nyanserad. En person kan vara aktiv på sociala medier, men ändå ha svårt att handla på nätet eller betala räkningar digitalt. Några kanske tar del av nyheter och väderinformation online, men använder sällan e-post eller köper biljetter. Andra har lämnat sociala medier av eget val, medan vissa hindras av otillgänglig design och teknik. Samma person kan alltså både vara inkluderad och exkluderad i olika sammanhang.
Tydliga skillnader mellan olika typer av funktionsnedsättningar
SMFOI gör det möjligt dela upp och visa resultatet för olika funktionsnedsättningar. I årets undersökning syns tydliga skillnader.
– De grupper som genomgående är minst delaktiga i det digitala och upplever mest svårigheter att vara digitalt delaktiga, är personer med intellektuella funktionsnedsättningar, personer med svårigheter relaterat till språk och personer som är blinda, säger Catharina Gustavsson, docent och en av forskarna bakom SMFOI, från Centrum för klinisk forskning (CKF) Dalarna.
Rapportens viktigaste insikter
- Sociala medier upplevs ofta som tillgängliga. Men samtidigt finns en trend att användare känner sig otrygga och minskar sin användning.
- Ju mer komplexa tjänster desto större skillnader i användning. BankID är fortfarande ett problem för många. E-handel, köpa biljetter och resor samt e-tjänster från myndigheter och sjukvård fungerar dåligt för många.
- Appar är svårare än webbsidor: Många appar har bristande design, vilket gör dem svåra att använda.
- Risk för att bli utsatt för brott eller förtal minskar användningen av sociala medier.
Inbjudan till webbinarium
Välkommen att höra mer om rapportens resultat i ett webbinarium.
- Fredag den 25 oktober
- Klockan 08.30–09.30
- Digitalt via Zoom
- Kostnadsfritt
Om SMFOI
- Syftet med SMFOI är att belysa hur personer med funktionsnedsättning använder internet. Genom en jämförelsegrupp av personer utan funktionsnedsättning kan vi undersöka om det finns skillnader i användning mellan den som har eller inte har en funktionsnedsättning.
- Undersökningen har genomförts av Begripsam i samarbete med Centrum för Klinisk Forskning i Dalarna inom ramen för forskningsprogrammet CoDeAc.
- Arbetet med rapporten har letts av Stefan Johansson, forskare och teknologie doktor i kognitiv tillgänglighet samt vd för Begripsam.
- Den vetenskapliga granskningen har letts av docent Catharina Gustavsson vid Centrum för klinisk forskning (CKF) Dalarna.
- Projektet finansieras av Forte, CKF och Post- och telestyrelsen (PTS)
- Koordinator är Kerstin Ivarson Ahlstrand, projektledare på Begripsam.
- Denna rapport är en del av en serie som publiceras under 2024.