Din roll som stödperson

Som stödperson hjälper du och din verksamhet en eller flera personer att gå med i panelen. När man är med i panelen får man erbjudande om att svara på aktuella enkäter. Som stödperson hjälper du till så att alla som vill kan vara med och svara.

Bakgrund

Myndigheten för Delaktighet har startat en panelundersökning där målgruppen är personer som har svårt att delta i vanliga enkätundersökningar. Rivkraft med bildstöd är därför en undersökning där frågorna är konstruerade så att de är så enkla som möjligt och där deltagarna svarar med bilder.

Som en del i konceptet ingår också att den som har svårt att delta i enkäten kan ta hjälp av en stödperson. Det gör att stödpersoner har en viktig roll för att underlätta så att den som vill delta och svara på frågorna också kan göra det.

Det här dokumentet beskriver hur din roll som stödperson är tänkt att fungera.

Vem kan vara stödperson?

Vem som helst kan vara stödperson. Vi ser stödpersonen som en person som vill hjälpa en eller flera personer att svara på frågorna i undersökningen Rivkraft med bildstöd. Vi tror att många stödpersoner kommer att vara:

  • Personer som arbetar inom omsorgsverksamhet, LSS-verksamhet, fritidsverksamhet eller andra kommunala eller privata verksamheter som vänder sig till personer med funktionsnedsättningar.
  • Personer som är aktiva inom föreningslivet.
  • Personer som är anhöriga eller nära vänner till personer med funktionsnedsättningar
  • Personer som är gode män eller förvaltare.

Vad får stödpersonen göra?

Grunden är enkel. Som stödperson får du hjälpa personen som ska delta i undersökningen på de sätt som krävs för att personen ska kunna delta. Det kan till exempel innebära att du:

  • Läser upp frågor och svarsalternativ
  • Förklarar frågor och svarsalternativ
  • Förklarar det aktuella temat bredare än själva frågan så att sammanhang kan vara enklare att förstå.
  • Ger exempel eller på annat sätt bidrar till förståelse.
  • Påminner den person du hjälper om sådant som kan vara relevant för undersökningen men som personen kanske inte kommer ihåg

Vad du inte får göra är att styra vad personen som deltar i undersökningen ska tycka eller tänka. Du får inte övertala eller manipulera fram ett svar som passar dig men som inte representerar den svarandes egen syn på saken.

Så långt det är möjligt ska du respektera personens autonomi och självständighet. Du kan se på dig själv och din roll som att du är ett hjälpmedel. Med din hjälp kan personen du hjälper delta i en viktig samhällsundersökning och göra sin röst hörd.

Varför är det här viktigt?

Personer med intellektuell funktionsnedsättning syns inte samhällets statistik och deras åsikter samlas sällan in. Det gör att vi inte vet så mycket om vad personer i den gruppen tycker och tänker om olika företeelser i samhället. De vanliga enkäter och andra undersökningar som genomförs är inte tillgängliga för personer med IF.

Rivkraft med bildstöd ska ändra på det. En viktig del i det är att många personer med IF behöver hjälp för att kunna delta. De behöver en stödperson. När du medverkar som stödperson gör du därför en viktig insats. Du hjälper personer som annars har svårt att göra sin röst hörd.

Tack för att du vill vara stödperson!