Artikeln publicerades 29 april 2022

Lidingö stadsbibliotek visar vägen

Tillgängliga hashtags, syntolkningar och textad video. Det är vardag för Lidingö stadsbibliotek som har gått på kurs och lärt sig vad som krävs för att göra sociala medier tillgängliga.

Lidingö stadsbibliotek arbetar målinriktat för god tillgänglighet i både det fysiska rummet, i mötet med besökare och på de digitala plattformarna.

Tidigare har de inventerat biblioteket och tittat på exempelvis ljus- och ljudmiljöer samt genomfört en mötandebildning där personalen diskuterat med personer som har egna erfarenheter av kognitiva funktionsnedsättningar.

Analys av tillgängligheten i sociala medier

Under våren har vi på Begripsam gjort en analys av tillgängligheten på bibliotekets konton på Facebook, Instagram och YouTube. Häromveckan var det dags för en kombination av en genomgång av analysen och en utbildning. Genomgången visade på redan goda kunskaper, men med nya tips och stöd kan det bli ännu bättre tillgänglighet. Och det ska det bli, enligt Camilla Lengborn, utvecklingsledare Lidingö stadsbibliotek.

- Vi blev väldigt peppade att börja använda oss av allt vi fick lära oss. Även om det får bli i några små steg i taget, sa hon efter utbildningen. 

Inspirerande

Begripsams erfarenhet är att många just nu lägger stort fokus på att uppfylla kraven i DOS-lagen för att få till tillgängliga webbplatser. Inte lika många tänker på tillgängligheten i sociala medier, som också är en viktig del.

Vi hejar på Lidingö, och hoppas såklart att fler följer Lidingös väg.