Artikeln publicerades 16 januari 2024

Begripsams utmärkelser år 2023!

Sex personer håller upp varsin digital skärm. Illustration.

🌟Varje år summerar vi året och lyfter fram några av våra medarbetare, kunder, samarbeten och uppdrag.

Nu presenterar vi stolt, tacksamt och lyckligt 2023 års utmärkelser!

🙏🙏🙏

Årets expert - Loes Vollenbroek

Loes Vollenbroek är en av Begripsams kloka och engagerade experter. Hon deltar i utvärderingar och projekt med stor kunnighet och stort intresse. Hon är ödmjuk och lyhörd samtidigt som hon är rak och tydlig med sina åsikter. Hon bidrar till att våra kunder får nya perspektiv och ser sina tjänster med andra ögon. Tack för att du är med och förändrar världen, Loes!

🙏🙏🙏

Årets kund - Region Uppsala

Kulturutveckling Region Uppsala visar stor målmedvetenhet och beslutsamhet att öka tillgängligheten på biblioteken i regionen. Genom åren har de utvecklat sina kunskaper bland annat om kognitiv tillgänglighet, att skriva lättlästa texter och att producera tillgängliga skyltar. I höstas valde de att låta personalen möta våra experter i en så kallad "Mötandebildning". Vi möttes i modiga, nyfikna och mycket givande samtal. Tack för ett härligt, långt samarbete!

🙏🙏🙏

Årets bubblare - Folkbildningsrådet

Folkbildningsrådet är en ny kund och ett fint, nytt och viktigt samarbete. De visar modigt vägen för att ändra arbetssätt, undersökningsmetoder och webbutveckling för att bli tillgängliga för alla. Tack för att vi får vara med och vägleda och visa att det som är nödvändigt för några är bra för alla!


🙏🙏🙏

Årets uppdrag - Tillgängliga enkäter och undersökningar

Årets uppdrag var att ta fram och genomföra tillgängliga enkäter och undersökningar!
Vi har samarbetat med bland annat Folkhögskolornas serviceorganisation, Funktionsrätt Stockholms stad, Funktionsrätt Skåne, Myndigheten för delaktighet, Folkbildningsrådet och Samhall.

Det är otroligt viktigt att allas röster får höras i samhällets undersökningar, att alla får vara med och påverka och bidra till ett mer inkluderande samhälle! Tack för vi genom uppdragen får förtroendet att bidra till det. Och tack ni som bjudit in oss i uppdragen, för att ni ser och förstår skillnaden vi kan göra, tillsammans.

🙏🙏🙏

Årets överraskning – Webbinarier i DigiSen

Tillsammans med PRO Pensionärernas riksorganisation bjöd vi in till webbinarier som syftade till att öka äldres delaktighet i den digitala världen, genom projektet DigiSen. Vi hade bortåt 600 deltagare i vissa webbinarium = rekord! Drygt hälften var pensionärer. Övriga var från företag, myndigheter, kommuner, regioner och organisationer.
Tack för stödet, Arvsfonden!
Mest sett var webbinariet om Enkla och begripliga e-tjänster.
Titta du också!


🙏🙏🙏

Årets projekt - Techformance

Techformance är både en metod och ett speldesignverktyg för deltagande och inkluderande scenkonst. Vi har varit med och utvecklat metoden, genom bland annat intervjuer med barn som upplevt interaktiv teater i ett nytt format. Ett annorlunda, viktigt projekt som länkat traditionell scenkonst med interaktivt spel. Allt för att möta barn och unga på deras ”hemmaplan”.
Nu är projektet klart och du kan själv använda metod och verktyg för att skapa tillgängliga möten och upplevelser!
Tack igen, Arvsfonden!
Techformance, öppnar i ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

🙏🙏🙏

Årets citat

Skrivet i ett mejl från en av alla fantastiska experter som deltar i våra utvärderingar:
- JAA!!! JÄTTEGÄRNA!!!❤️❤️❤️! som svar på frågan om hen ville delta i ett nytt uppdrag hos oss.

🙏🙏🙏

Årets webbuppdrag - Mitt vuxenliv - Livskunskap

Mitt vuxenliv är ett superviktigt, fint arvsfondsprojekt (tack Arvsfonden!) tillsammans med Riksförbundet FUB med syfte att ge unga med intellektuell funktionsnedsättning kunskap och förutsättningar så att de kan göra informerade val om vuxenlivet och om föräldraskap.
Vi fick äran att bygga en webbplats om "livskunskap", för olika målgrupper som skolpersonal, anhöriga och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning (IF).
Mitt vuxenliv, öppnar i ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

🙏🙏🙏

Årets udda uppdrag - Norrköpings Visualiseringscenter C

Har du ett annat modersmål än svenska är det bra att speakern i en utbildningsfilm talar enkelt och begripligt, eller hur? Det tyckte i alla fall SFI och Visualiseringscenter Norrköping som bad oss att bearbeta ett filmmanus om universum till målgruppen personer med svenska som andraspråk. Otroligt roligt och förhoppningsvis starten för fler liknande uppdrag!

🙏🙏🙏

Årets forskningsprojekt - SMFOI

Året då vår återkommande, unika undersökning Svenskarna med funktionsnedsättning och internet, SMFOI, på allvar fick ett genomslag i Sverige. Tack Post- och telestyrelsen för uppdraget att paketera om all viktig information i tio nya rapporter, med jämförelser mellan undersökningarna från 2017 – 2021.
Rapporterna publiceras på vår webbplats i slutet av januari.
Svenskarna med funktionsnedsättning och internet, SMFOI

🙏🙏🙏

Vi vill gärna ge utmärkelser till alla experter, uppdrag, projekt och kunder - vi är sååå glada och tacksamma för alla samarbeten! Men det går ju inte. Däremot passar vi på att säga ett stort och innerligt TACK! 🥳💚