RSS-flöde nyheter

Ingress


  • Anteckningsbok samt pennor.

    Lättläst svenska - ny utbildning

    Vill du lära dig att skriva lättläst svenska?
    Välkommen att gå en kurs hos oss.

    Läs mer

  • Surfplatta med patiens. En äldre hand pekar mot skärmen.

    Ny rapport om hur pensionärer använder internet

    Nu släpper vi rapporten från vår enkätundersökning om hur PRO:s medlemmar använder internet!
    Läs mer

  • Mitt vuxenliv - livskunskap, skärmdump från startsidan på webbplatsen

    Vi lanserar en ny sajt i projektet Mitt Vuxenliv

    Nu har vi lanserat sajten för projekt Mitt Vuxenliv!
    Läs mer


  • Vår forskning presenteras på NNDR 2023

    Stefan Johansson och Maria (Mia) Larsdotter presenterar sin forskning på NNDR 2023 Conference (Nordic Network on Disability Research).
    Läs mer

  • Person som sitter vid ett bord med en dator.

    Webbinarium:
    Enkla och begripliga
    e-tjänster

    Nu kan du se webbinariet om enkla och begripliga e-tjänster i efterhand, samt ta del av presentation och annat material.
    Läs mer

  • En person sitter utomhus med en dator i knäet. En sjö i bakgrunden.

    Webbinarium:
    Hur använder PRO:s medlemmar internet?

    Nu kan du se webbinariet om projekt DigiSens rapport som redovisar hur över 15 000 medlemmar i PRO svarat på frågor om hur de använder internet.
    Läs mer

  • Anita sitter med en fjärrkontroll. En person i bakgrunden.

    Mobilen = fjärrkontroll till tv:n = ökad digitalisering

    I PRO:s projekt DigiSen undersöker vi hur fler kan bli del av det digitala samhället. En fråga vi klurat på var: skulle tv:n kunna vara en nyckel?Igår åkte vi därför hem till Anita, PRO:are och medlem i Föreningen Begripsam, och träffade medlemmar från PRO Tyresö. Vi fikade med gofika och presenterade oss för varandra. Runt bordet satt Gunilla, Bert, Ann, Ingemar, Anita, Terese från Digidel, Rasmus från DigiGuiden, Gustaf som är digital fixare i Tyresö kommun samt Tommy och Karin från Begripsam.Även om alla är digitala och använder mobilen för att betala räkningar, kolla busstider och köpa biljetter exempelvis använder de dock inte sin mobil när de tittar på tv.Tydligare tal i SVT PlayTv och framförallt SVT har ofta en central roll i många seniorers liv. Även om många äldre har svårt att höra vad som sägs i programmen. Bakgrundsljuden stör och dialogen försvinner ofta. Men det är ljudproblem som faktiskt är onödiga. För det finns en - ganska - enkel lösning, i alla fall för SVT:s program: tjänsten Tydligare tal i SVT Play. Med Tydligare tal sänks bakgrundsljuden i programmet och dialogen hörs tydligare.Casta program från mobilen till tv:nI DigiSen vill vi öka kunskapen om tydligare tal. Och på köpet öka den digitala kunskapen och tryggheten! Så uppdraget för eftermiddagen var att casta ett program från SVTplay-appen i telefonen till Anitas tv. Vi klämde ihop oss i vardagrsummet, laddade med mobilen i handen.Karin började med att förklara hur man använder mobilen som fjärrkontroll. Sedan fick alla prova att casta ett program till tv:n och ställa in Tydligare tal och undertexter. Och vi laborerade med att höja och sänka ljudet med mobilen. Plötsligt hade alla sin egen mobil som fjärrkontroll!SuccéDet blev succé! Innan vi skildes stod det redan klart att Ann ska köpa en chromecast och ta hjälp av Gustav på kommunen för att installera den. Anita, Bert och Ingemar som redan har en chromecast ska börja använda sina mobiler som fjärrkontroll. Och Gunilla som har en Apple TV ska använda AirPlay, som fungerar likadant som Chromecast.Med sig hem fick alla den rykande färska DigiGuiden ”SVTplay” i A4-format. Perfekt med en instruktion på papper, tyckte alla. Det gör det lättare att på egen hand göra om det som vi gjorde tillsammans hemma hos Anita.Vi konstaterar nu att seniorer + PRO + DigiGuiden + kommunal digital fixare + gofika skapar både ökad digital delaktighet och ger kunskap för att kunna höra vad som sägs i SVT:s program.Tack Anita för att du generöst öppnade ditt hem! Vi lärde oss massor och byggde viktiga nätverk. Nu klurar vi i projekt DigiSen tillsammans med Digidel och Digiguiden, vidare på hur vi bäst tar detta vidare.

    Berättat av Karin Ekelund Malmros och Karin Forsell

    FaktaI SVT Play-appen kan du använda tjänster som Tydligare tal och undertexter.När du castar ett program från SVT Play-appen i telefonen till din tv använder du din mobiltelefon som en fjärrkontroll.Du behöver
    • Tv med HDMI-kontakt
    • Chromecast
    • Wifi
    • Mobil
    • Appen Google home
    • Appen SVT Play
    Information om tydligare tal på SVT Play, öppnar SVT Play i nytt fönster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Information om SVT:s tillgänglighetstjänster, öppnar i nytt fönster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

    Läs mer

  • Guldmedalj med siffran 1

    Årets utmärkelser 2022

    Årets expertAnnika Johansson Annika är klok, rak och tydlig och väcker insikter hos både kunder och oss på Begripsam. Annika deltar ofta i våra utvärderingar och genom sina egna erfarenheter bidrar hon till ökad förståelse för hur det kan vara att ha kognitiva svårigheter. När Annika deltar i våra aktiviteter blir resultatet enkelt, begripligt och värdefullt.
    Annika är medlem i föreningen Begripsam.
    Årets kundSundbybergs stad Sundbybergs stad har under året satsat på att öka tillgängligheten både digitalt och fysiskt. Med utbildning i digital tillgänglighet för bland annat systemförvaltare lärde de sig att granska interna system. Stadsbiblioteket i Sundbyberg samt biblioteket i Hallonbergen (i samarbete med Solna stadsbibliotek och Bergshamra bibliotek) har fått nya kunskaper om kognitiv och fysisk tillgänglighet både genom fysiska inventeringar och utbildningar.Årets projektDigiSen Projektet DigiSen drivs av PRO i Kalmar. Under 2022 har projektet bland annat samarbetet med Rättviks kommun och Digidel-centret i Rättvik. Tillsammans med pensionärer i projekt DigiSen utforskar kommunen hur en kontinuerlig användarmedverkan skulle kunna etableras. Syftet är att säkerställa att kommunens e-tjänster är begripliga och enkla att använda. Ju fler som klarar av att lösa ärenden digitalt, desto effektivare kan kommunen använda sina resurser.Projekt DigiSen, PRO Kalmar, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Årets udda uppdragFöreläsning i Korea Begripsams vd Stefan Johansson deltog i konferensen International Disability Employment Forum i Korea. Han talade om "Lived experience of disability is a valuable resource and can be a job."
    Det vill säga att egen erfarenhet av funktionsnedsättning är en värdefull tillgång som kan bli till ett jobb.
    Årets webbuppdragMitt val - Studieförbundet Vuxenskolan Vårt samhälle ska vara tillgängligt för alla. Det är viktigt för att demokratin ska fungera bra. Därför har Begripsam tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan utvecklat spelen ”Gissa partiet” och ”Vem bestämmer” för personer med intellektuell funktionsnedsättning.Spelen handlar om att rösta, om de olika valen i Sverige och om att säga sin åsikt.Mitt Val.nu, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Årets överraskningUtvecklare på CAB Group CAB Group samarbetar med Stadsmissionen i Örebro i vårt gemensamma projekt Hemlös men inte rådlös. CAB Groups beslut att låta anställda få lägga en dag per år på välgörande ändamål blev en glad överraskning för oss när en grupp utvecklare på företaget valde att bidra till projektet Hemlös men inte rådlös!Under en hel dag samarbetade vi för att utveckla en digital lösning som ger stöd för personer i hemlöshet.Örebro Stadsmission, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    CAB Group, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Årets bubblare
    Inera och 1177 Med stort engagemang strävar Inera och 1177 mot god tillgänglighet. De är nyfikna och intresserade av att förstå vad det innebär att ha en funktionsnedsättning, i användandet av digitala vårdtjänster.Hela organisationen utbildas och nya arbetssätt för att inkludera användare i designprocessen är på väg att introduceras.Årets citat”Det är lättare när texten delas upp tydligare, efter punkt. Det blir lättare att betona och lättare att hålla koll på var man är i texten. Om det är lättare att läsa slipper man gå tillbaka flera gånger, då har man ett bättre flyt och förstår bättre.”Sagt av en deltagare i vårt projekt som undersökt om frasanpassat radfall fungerar bättre eller sämre än vanliga rader i lättlästa texter. Projektet gjordes på uppdrag av Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM och redovisas våren 2023.
    Läs mer

  • Användarmedverkan i praktiken, många människor i olika åldrar står och talar med varandra. Illustration.

    Guide för användarmedverkan

    Ladda hem vår guide för användarmedverkan!
    Guiden ger tips och råd för hur myndigheter, organisationer och företag kan öka och förbättra samarbetet med användare av deras produkter och tjänster.

    Läs mer

  • Hjärta av böcker

    Masteruppsats om kognitiv tillgänglighet på folkbiblioteken

    En uppsats av Anna Grelle och Agnes Aspenström från Uppsala universitet. De har skrivit uppsatsen inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap.
    Läs mer

Innehålls­struktur