RSS-flöde nyheter

Ingress


 • Guldmedalj med siffran 1

  Årets utmärkelser 2022

  Årets expertAnnika Johansson Annika är klok, rak och tydlig och väcker insikter hos både kunder och oss på Begripsam. Annika deltar ofta i våra utvärderingar och genom sina egna erfarenheter bidrar hon till ökad förståelse för hur det kan vara att ha kognitiva svårigheter. När Annika deltar i våra aktiviteter blir resultatet enkelt, begripligt och värdefullt.
  Annika är medlem i föreningen Begripsam.
  Årets kundSundbybergs stad Sundbybergs stad har under året satsat på att öka tillgängligheten både digitalt och fysiskt. Med utbildning i digital tillgänglighet för bland annat systemförvaltare lärde de sig att granska interna system. Stadsbiblioteket i Sundbyberg samt biblioteket i Hallonbergen (i samarbete med Solna stadsbibliotek och Bergshamra bibliotek) har fått nya kunskaper om kognitiv och fysisk tillgänglighet både genom fysiska inventeringar och utbildningar.Årets projektDigiSen Projektet DigiSen drivs av PRO i Kalmar. Under 2022 har projektet bland annat samarbetet med Rättviks kommun och Digidel-centret i Rättvik. Tillsammans med pensionärer i projekt DigiSen utforskar kommunen hur en kontinuerlig användarmedverkan skulle kunna etableras. Syftet är att säkerställa att kommunens e-tjänster är begripliga och enkla att använda. Ju fler som klarar av att lösa ärenden digitalt, desto effektivare kan kommunen använda sina resurser.Projekt DigiSen, PRO Kalmar, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Årets udda uppdragFöreläsning i Korea Begripsams vd Stefan Johansson deltog i konferensen International Disability Employment Forum i Korea. Han talade om "Lived experience of disability is a valuable resource and can be a job."
  Det vill säga att egen erfarenhet av funktionsnedsättning är en värdefull tillgång som kan bli till ett jobb.
  Årets webbuppdragMitt val - Studieförbundet Vuxenskolan Vårt samhälle ska vara tillgängligt för alla. Det är viktigt för att demokratin ska fungera bra. Därför har Begripsam tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan utvecklat spelen ”Gissa partiet” och ”Vem bestämmer” för personer med intellektuell funktionsnedsättning.Spelen handlar om att rösta, om de olika valen i Sverige och om att säga sin åsikt.Mitt Val.nu, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Årets överraskningUtvecklare på CAB Group CAB Group samarbetar med Stadsmissionen i Örebro i vårt gemensamma projekt Hemlös men inte rådlös. CAB Groups beslut att låta anställda få lägga en dag per år på välgörande ändamål blev en glad överraskning för oss när en grupp utvecklare på företaget valde att bidra till projektet Hemlös men inte rådlös!Under en hel dag samarbetade vi för att utveckla en digital lösning som ger stöd för personer i hemlöshet.Örebro Stadsmission, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  CAB Group, öppnar ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Årets bubblare
  Inera och 1177 Med stort engagemang strävar Inera och 1177 mot god tillgänglighet. De är nyfikna och intresserade av att förstå vad det innebär att ha en funktionsnedsättning, i användandet av digitala vårdtjänster.Hela organisationen utbildas och nya arbetssätt för att inkludera användare i designprocessen är på väg att introduceras.Årets citat”Det är lättare när texten delas upp tydligare, efter punkt. Det blir lättare att betona och lättare att hålla koll på var man är i texten. Om det är lättare att läsa slipper man gå tillbaka flera gånger, då har man ett bättre flyt och förstår bättre.”Sagt av en deltagare i vårt projekt som undersökt om frasanpassat radfall fungerar bättre eller sämre än vanliga rader i lättlästa texter. Projektet gjordes på uppdrag av Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM och redovisas våren 2023.
  Läs mer

 • Sex ikoner för SVT:s tillgänglighetstjänster, illustration

  Enkät - tillgänglighet på SVT

  SVT och Begripsam undersöker vad tv-tittare tycker om textning, syntolkning, teckenspråk och andra funktioner för ökad tillgänglighet.Klicka på länken för att vara med och svara!
  Enkät om tillgänglighet på SVT, öppnar i ny flik. Länk till annan webbplats.

  Läs mer

 • Användarmedverkan i praktiken, många människor i olika åldrar står och talar med varandra. Illustration.

  Guide för användarmedverkan

  Ladda hem vår guide för användarmedverkan!
  Guiden ger tips och råd för hur myndigheter, organisationer och företag kan öka och förbättra samarbetet med användare av deras produkter och tjänster.

  Läs mer

 • Hjärta av böcker

  Masteruppsats om kognitiv tillgänglighet på folkbiblioteken

  En uppsats av Anna Grelle och Agnes Aspenström från Uppsala universitet. De har skrivit uppsatsen inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap.
  Läs mer

 • Logga Digijag center.

  Statistikutbildning online för föreningar

  Den här utbildningen visar hur du och din förening kan arbeta med statistik och datainsamlingar som en del av det intressepolitiska arbetet.
  Läs mer

 • Logga Digijag center.

  Filmer från Digijag centers seminarium

  Missade du eller vill du se någon del igen av Digijag centers seminarium? Här hittar du länkar till filmerna.
  Läs mer


 • Lidingö stadsbibliotek visar vägen

  Tillgängliga hashtags, syntolkningar och textad video. Det är vardag för Lidingö stadsbibliotek som har gått på kurs och lärt sig vad som krävs för att göra sociala medier tillgängliga.
  Läs mer

 • Ninni Eriksson, konsulent tillgänglighet, Västra Götalandsregionen

  Obegränsad efterfrågan på kunskap om kognitiv tillgänglighet

  Begripsam har träffat Ninni Eriksson, konsulent för tillgänglighet inom Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
  Läs mer

 • Kerstin Ivarson Ahlstrand och Karin Forsell

  Nu kan du se DigiKogs slutseminarium

  Missade du eller vill du se om DigiKogs slutseminarium? Nu kan du se inspelningar från seminariet!Seminariet skrivtolkades och teckenspråkstolkades.Här hittar du de dokument som refereras till i seminariet.
  Läs mer


 • Arbetshelg i Sigtuna

  Äntligen kan vi ses i verkligheten igen! Helgen 25 - 27 mars är föreningen Begripsam i Sigtuna och jobbar med bland annat DigiKog och föreningens framtida uppgifter i samhället.
  Läs mer

Innehålls­struktur