- Startsida
- Lär dig mer
- Fysisk tillgänglighet
- Plan- och bygglagen
Plan- och bygglagen
Plan- och bygglagen (PBL) är en central lagstiftning i Sverige som reglerar planläggning och byggande. Lagen syftar till att främja en hållbar utveckling och goda levnadsvillkor för nuvarande och kommande generationer.
Genom att följa PBL strävar Sverige efter att skapa välplanerade och hållbara städer och samhällen som är tillgängliga och inkluderande för alla. Lagen spelar en avgörande roll i att forma fysiska miljöer som bidrar till människors välbefinnande och en hållbar utveckling.
Plan- och bygglagen, öppnar Boverket.se i ny flik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här är de viktigaste delarna av PBL:
Tillgänglighet
Ett av de centrala målen med PBL är att främja tillgänglighet.
Det innebär att byggnader och miljöer ska utformas så att de är tillgängliga och användbara för alla, oavsett fysiska förutsättningar.
Det handlar om att skapa en inkluderande miljö där hindren för deltagande minimeras.
Planeringssystemet
PBL omfattar ett planeringssystem med översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser. Översiktsplaner ger en bred överblick över hur kommunen avser att använda mark- och vattenområden, medan detaljplaner är mer precisa och styr hur specifika områden ska bebyggas och användas. Områdesbestämmelser kan användas för att komplettera eller ersätta detaljplaner i mindre omfattande fall.
Bygglov
Innan nybyggnation, ombyggnad eller rivning får ske, krävs i de flesta fall bygglov. Bygglovsprocessen säkerställer att byggprojekt uppfyller kraven i PBL samt i andra tillämpliga regelverk, inklusive byggnormer och regler för tillgänglighet.
Miljöhänsyn
PBL betonar vikten av att beakta miljöaspekter i planering och byggande. Det innebär att hållbarhetsprinciper ska integreras i alla skeden av planerings- och byggprocessen, från energianvändning och materialval till hantering av avfall och skydd av biologisk mångfald.
Medborgardialog
Lagen uppmuntrar till medborgardialog och delaktighet i planeringsprocessen. Det ger invånare möjlighet att påverka utvecklingen av sin lokala miljö och säkerställer att olika intressen och behov tas i beaktning.